WESSLING Polska

WESSLING Polska należy do międzynarodowej grupy akredytowanych laboratoriów badawczych, działających w obszarze analiz i usług doradczych w zakresie żywności i środowiska. W Polsce posiada dwa laboratoria - Laboratorium Analiz Żywności w Poznaniu i Laboratorium Analiz Środowiska w Krakowie, gdzie znajduje się również główna siedziba polskiego oddziału firmy.

Wykonujemy badania fizykochemiczne i mikrobiologiczne żywności i pasz oraz analizę sensoryczną produktów spożywczych. Badamy wartość odżywczą, zawartość alergenów oraz obecność GMO w żywności. Wykonujemy identyfikację gatunków zwierząt techniką PCR określając gatunkowość mięsa. Prowadzimy badania pod certyfikację VLOG. Nasze laboratorium jest też zarejestrowane w bazie GMP+ do wykonywania badań w ramach tego systemu. Ponadto, pobieramy próbki żywności i pasz do badań laboratoryjnych.

Oprócz badań żywności prowadzimy badania próbek środowiskowych, takich jak gleby, odpady, woda i ścieki. Wykonujemy pomiary emisji zanieczyszczeń do atmosfery i jakości powietrza wewnątrz budynków. Świadczymy też usługi z zakresu konsultingu środowiskowego, opracowując wnioski, pozwolenia i ekspertyzy oraz prowadząc audyty środowiskowe, BHP i PPOŻ. Służymy wiedzą ekspercką uczestnicząc w konferencjach i prowadząc szkolenia. Wspieramy naszych klientów podczas podejmowania kluczowych decyzji, realizacji projektów oraz optymalizacji procesów, zawsze w oparciu o aktualne regulacje prawne. Profesjonalne podejście oraz nastawienie na potrzeby klienta pozwalają nam dostarczać usługi na najwyższym poziomie.

Pierwsze laboratorium WESSLING powstało w 1983 rok w odrestaurowanym wiatraku z XVIII wieku w Altenberge w Niemczech. Obecnie laboratoria założone przez rodzinę Weßling znajdują się już w 26 lokalizacjach w Europie i Chinach i zatrudniają ponad 1600 pracowników posiadających specjalistyczne kwalifikacje z wielu różnych dziedzin. Niezmienne pozostały jedynie wyznawane przez nas wartości, czyli bezstronność, uczciwość, innowacyjność i odpowiedzialność społeczna. Dbając o środowisko i żywność przyczyniamy się do pozytywnych zmian w naszym środowisku.